Ida Aantjes logo

HSP

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Het is de gevoeligheid voor prikkels én de intense verwerking ervan. Essentieel is de combinatie van deze twee.

HSP waarden; HSP schema

*Het vierluik ‘Hoogsensitieve wijze van waarnemen’ (Tol, 2014)

Over hoogsensitieve kinderen

Herken je het volgende?

Dan is het wellicht interessant om te onderzoeken of je kind hoogsensitief is en hoe dit tot uiting komt.

Elk kind is anders en dat zien we ook terug bij hoogsensitieve kinderen. De één is introvert, de ander is extravert en er zijn ook hoogsensitieve kinderen met een sterke wil. De verschillende eigenschappen vragen andere manieren van begeleiden en opvoeden.

Hoogsensitieve kinderen (HSK) zijn gevoelig voor fysieke en emotionele prikkels, en voor nieuwe en sociale situaties. In de sociale situaties registreren hoogsensitieve kinderen meer informatie zoals emoties, spanning, sfeer en stemming dan anderen. Niet alleen door wat er gezegd wordt, maar ook door lichaamstaal.

Een HSK neemt daarnaast subtielere nuances waar, waarin hij/zij bijvoorbeeld gevoelig is voor licht, geuren en geluiden. Dit is het gevolg van een zenuwstelsel dat gevoeliger is dan gemiddeld. Alle (subtiele) informatie komt heftiger binnen en wordt intensiever verwerkt dan bij minder gevoelige personen¹.

Hoogsensitief

Met de intense verwerking wordt bedoeld dat alle informatie die binnenkomt, geanalyseerd wordt op samenhang, risico’s en gevolgen voor de hele groep en voor zichzelf. HSK betrekken hierbij vooral emoties; met name die van anderen. HSK hebben antennes voor ‘wat er van hen verwacht wordt’ en zijn erop gericht om het ‘in één keer goed te doen’. Hun eigen gedrag beoordelen ze continu. HSK stellen over het algemeen groepsbelang voor eigen belang¹.

  • ¹ bron Esther Bergsma
Je kunt een test doen om te kijken of hoogsensitiviteit speelt bij je kind of bij jezelf.

Sterke kanten en uitdagingen

Hoogsensitief zijn heeft vele pluspunten;

Uitdagingen kunnen zijn;

Overprikkeling:
Door hun gevoeligheid raken HSK snel overprikkeld. Dit betekent dat prikkels niet meer verwerkt kunnen worden. Alle hersenactiviteit wordt al gebruikt en de persoon slaat op ‘tilt’. Ontladen gebeurt bij driekwart van de kinderen door woedeaanvallen of huilbuien. Andere kinderen reageren door zich af te sluiten¹.

Faalangst:
60 % van de HSK ervaren vrees om tekort te schieten. Faalangst komt vaak voor omdat ze alles in één keer goed willen doen. Als een HSK van mening is dat hij iets niet goed heeft gedaan, dan kan dat tot stevige zelfkritiek en gepieker leiden¹.

Lage eigenwaarde:
Intense verwerking leidt snel tot zelfkritiek. Dit kan doorslaan in lage eigenwaarde. Ook negatieve reacties vanuit de omgeving van de ‘gevoelige aard’ kunnen leiden tot een negatief zelfbeeld¹.

Innerlijk kind

Één kwart van de HSK is spiritueel begaafd. Erkenning voor deze spirituele begaafdheid is belangrijk voor het kind om zichzelf te accepteren en leren omgaan met wat hij/zij ziet of ervaart.

Wat zegt de wetenschap?

Een hype? Een modegrill? Bestaat hoogsensitiviteit echt? Ja, hoogsensitiviteit bestaat! Wetenschappers hebben de eigenschap onderzocht. Hieronder een kleine selectie van wetenschappelijk onderzoek.

Mijn visie op hoogsensitiviteit

Ik ben blij met de wetenschappelijk onderzoeken over hoogsensitiviteit omdat het bijdraagt aan de bekendheid en erkenning van hoogsensitiviteit.

Ik ben er jaren geleden achter gekomen dat ik hoogsensitief ben toen deze term werd genoemd voor onze oudste dochter. Wat een feest der herkenning toen ik las over deze karaktereigenschap. Het heeft mij gebracht dat ik mezelf beter ben gaan begrijpen en de kwaliteiten meer ben gaan waarderen. Door mezelf te omarmen en serieus te nemen heb ik mijn intuïtie en mijn doorvoelende eigenschappen verder ontwikkeld.

In mijn praktijk zie ik hele sensitieve pubers, jonge kinderen en (jong)volwassenen die vastlopen in bijvoorbeeld onderwijs of maatschappelijke verwachtingen. Doordat zij zich aanpassen om te voldoen aan de norm, verliezen zij het contact met zichzelf.

We hebben van jongs af aangeleerd om te luisteren naar autoriteiten en zijn verwijderd geraakt van onze eigen wijsheid, oplossend vermogen, en zelfhelend vermogen en kracht.

Ida Aantjes heide HSP
Ida Aantjes heide HSP

Voor mij is dit een prachtige, mooie en uitdagende tijd om in te leven. In mijn visie is het dé tijd dat we samen met onze kinderen aan nieuwe systemen gaan werken. Onze kinderen wijzen de weg. Het is tijd dat eigen kracht, liefde en wijsheid onze primaire levensenergie is.

Ik werk in mijn coaching met praktische tools en energetisch werk met als doel om deze eigen kracht, liefde en wijsheid opnieuw wakker te maken. Het is zo mooi om te merken dat ik de oplossingen niet aan hoef te dragen maar dat deze wijsheid komt uit de kinderen, pubers en volwassenen zelf! Soms wat onwennig. Onbekend maakt onbemind. En het vraagt moed om aangeleerde patronen en aangenomen waarheden los te laten. Maar altijd met als resultaat; meer vreugde, rust en balans. En dat gun ik iedereen!

Ben jij toe aan de volgende stap om te gaan leven vanuit je eigen kracht, liefde en wijsheid?

Wil jij je kind begeleiden naar balans en zelfvertrouwen?

Neem gerust contact met mij op!